04.11.15
Alkohola atkarību profilakses projektā „Esi NEatkarīgs!” izglītoti jau 870 vidusskolēni no 17 Latvijas skolām

Realizējot atkarību profilakses izglītojošo programmu, lielākā Latvijā ražojošā alus darītava Cēsu alus kopš 2012.gada 17 Latvijas vidusskolās izglītojusi vairāk kā 800 skolēnu. Atkarību profilakse ir temats, ko vairums jauniešu uztver nenopietni vai nevēlas apspriest skolas vidē vai ar vecākiem, tādēļ Cēsu alus iniciatīva ir padarīt šo informāciju viegli pieejamu un saistošu tieši jauniešiem uztveramā formātā, tādēļ sadarbībā ar atkarību profilakses biedrību „Esi brīvs” izveidots interaktīvs pasākuma koncepts “Esi NEatkarīgs!”

AS „Cēsu alus” sabiedrisko attiecību vadītāja Agita Baltbārde: “Cēsu alus kā alus ražotāja sociālā atbildība ir alkohola atkarību profilaktisko pasākumu realizācija kā ilgtermiņa ieguldījums apzinīgas sabiedrības veidošanās procesā. Mēs ticam, ka atbildīgu un mērenu alus un alkohola lietošanu pieaugušā sabiedrībā daudz efektīvāk var sasniegt ar ilgtermiņa profilakses un izglītojošiem pasākumiem. Tādēļ, paplašinot mūsu ieguldījumu sabiedrības izglītošanā un padarot atkarību profilakses informāciju pieejamāku, organizējam alkohola atkarību profilakses pasākumus jauniešu auditorijā, rosinot jau vidusskolas vecuma jauniešus domāt par alkohola atkarības profilakses jautājumiem.”

Kopumā projektā “Esi NEatkarīgs” jau izglītoti vairāk kā 870 vidusskolēni no visas Latvijas:

• 2012.gadā norisinājās pirmo reizi Cēsīs, pulcējot visu Cēsu skolu 10.klašu skolēnus;
  • 2013.gadā Daugavpils novadā pasākums pulcēja vidusskolēnus no Latgales reģiona: no Zemgales, Vaboles, Špoģu, Sventes, Salienas un Meduma vidusskolām;
  • 2014.gadā tika apmācīti vidusskolēni no Zemgales reģiona: no Jelgavas valsts ģimnāzijas, Spīdolas ģimnāzijas, 4.vidusskolas un Jelgavas tehnikuma;
  • 2015.gada novembrī Aizputē tika izglītoti vidusskolēni no Kurzemes reģiona: no Aizputes, Vaiņodes un Nīcas vidusskolām un no Grobiņas ģimnāzijas.

Pasākuma gaitā jauniešiem saprotamā veidā tiek nodota informācija par alkohola atkarību profilakses tematu, iesaistot skolēnus gan praktiskā seminārā – diskusijā, gan arī fiziski izklaidējošās aktivitātēs (lomu spēlēs, stafetēs), lai ieinteresētu un motivētu jauniešus par šo tematu aizdomāties.

Pasākuma organizators un iniciatīvas autors ir alus darītava Cēsu alus. Pasākums katru gadu tiek rīkots ar atkarību profilakses biedrības „Esi brīvs”, reģionu izglītības iestāžu, novadu pašvaldību un izglītības pārvalžu atbalstu.